zondag 18 november 2012

Mens en samenleving: Paul Verhaeghe stelling 4



'hoe groter de inkomensverschillen in een regio, des te meer mentale stoornissen,
tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen;
des te lager de gemiddelde levensverwachting, lichamelijke gezondheid,
onderwijsresultaten, sociale mobiliteit en ruimer, de gevoelens van veiligheid en
geluk.  Bovendien – en dit zal voor veel mensen zeer verrassend zijn – bovendien
gelden deze resultaten voor alle lagen van de bevolking, en blijven ze niet beperkt tot
de laagste sociale klassen.'

Mijn mening:
Ik ga hier volledig mee akkoord deze zaken zijn in alle lagen van de maatschappij weer te vinden. Niemand is vrij van deze problemen. In rijkdom heb je misschien meer middelen om dit te voorkomen maar toch is volledige gezondheid, geen criminaliteit, geen agressie niet te koop. Maar het is aan de mensen zelf om hier ook deels aan te werken. Want samen zijn we sterker in het leven.


Mens en samenleving: Paul Verhaeghe stelling 3


De mens is nu eenmaal egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander – survival of the fittest, selfish genes, weet je wel? Wie daar anders over denkt, is  naïef en dom. 'Get real', dat is het ironische  bevel.

Mijn mening:
Ik ga hier niet mee akkoord. Je moet elk mens apart gaan bekijken want iedereen is anders, iedereen is een ander individu. En als iedereen anders is heb je ook een karakter. Er zijn natuurlijk mensen die enkel uit zijn op hun eigen voordeel maar er zijn ook veel andere mensen die ook aan de anderen denken en soms zijn er die zelfs teveel . In de vrije natuur is er natuurlijk wel een survival of the fittest of kortweg in het Nederlands “De wet van de sterkste”. Dit idee van the survival of the fittest komt rechtstreeks uit de Darwintheorie.

Mens en samenleving: Paul Verhaeghe -> stelling 2



"Pesten was vroeger een probleem op de scholen, nu is het volop aanwezig op de werkvloer, als een typische symptoom van onmacht, waarbij de frustraties afgereageerd worden op de zwaksten."

Mijn mening:
Ik ga hier volledig mee akkoord dat er niet enkel meer op scholen wordt gepest, ook openbaar, op het werk overal is er wel ergens een pestgedrag. Dit variërend in verschillende lagen van pestgedrag van een woordenwisselingen tot echt vernederen, kleineren en ook fysiek pestgedrag. Het pestgedrag is ook soms niet meer alleen van man tot man in het echte leven maar dit gedrag gaat nu soms ook ver de wereld in door deze persoon te kleineren op het web. Ik ga even meer in op pesten op het werk of ook wel Mobbing genoemd.

MOBBING is de activiteit waarbij een individu door een groep wordt lastig gevallen, geïntimideerd of gepest. Mobbing komt in alle lagen van onze samenleving voor.
Mobbing op de Werkvloer richt zich voornamelijk op mobbing binnen het bedrijfsleven en de overheid. Jaarlijks worden gemiddeld 250.000 werknemers in Nederland gepest.

Mobbing beschadigt niet alleen het individu. Binnen organisaties zorgt mobbing voor een verziekte werksfeer en een afname van de arbeidsproductiviteit. Het verhoogt de risico's op langdurige arbeidsongeschiktheid en juridische procedures.

Anonieme getuigenis
De pesterijen
Op allerlei manieren ben ik hiermee in contact gekomen. Mond snoeren, schreeuwen, schelden, vloeken, woede uitbarstingen, kleineren, belachelijk maken. Als ik zat te telefoneren er door heen praten. Mij niet laten uitspreken. Dingen expliciet op de grond gooien. Taken af pakken. Taken geven buiten mijn kunnen. De deur letterlijk op slot draaien. Verplichten om dingen onder dwang te tekenen.

zaterdag 17 november 2012

Mens en samenleving: Paul Verhaeghe


Als je slaagt, heb je het aan jezelf te danken, als je
mislukt ook en het belangrijkste criterium is winst, geld – het moet opbrengen, dat is
de boodschap.
Ik ga hier deels mee akkoord. Je hebt veel aan je zelf te danken maar het kan ook anders door omstandigheden. Maar vaak en eerst en vooral moet je bij jezelf kijken. bv Wat heb ik verkeerd gedaan, hoe kan ik het beter doen.  Nadien kijk je ook soms van wat is er gebeurd in de omgeving, hoe kan ik die verbeteren.

Mens en Samenleving: Martin Luther King


In de toespraak van Martin Luther King van 1963 zegt hij: "Voor ons is het vanzelfsprekend dat alle mensen gelijk geschapen zijn. " Hij wou gelijkheid tussen de mensen waren ze nu blank of zwart, jood of niet, jood, protestant of katholiek…
Ik ga volledig akkoord met de uitspraken van Martin Luther King iedereen moet op een gelijke manier behandeld worden. Maar dat gebeurd jammer genoeg niet altijd en niet iedereen heeft in de wereld gelijke rechten wat wel zou moeten zijn.

Mens en samenleving: diversiteit


Meer dan 180 landen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een internationaal akkoord afgesloten dat de financiële hulp voor het behoud van de biologische diversiteit voor de ontwikkelingslanden tegen 2015 moet verdubbelen. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121020_00341790
Het is een artikel over de biologische diversiteit. Steeds meer dieren en planten worden met uitsterven bedreigd. We hebben in onze samenleving een enorme diversiteit in voedsel maar het wordt een overaanbod aan producten. Vb. We staan in de winkel in de vleesafdeling en we moeten ’s avonds nog warm eten als we bekijken wat allemaal op de toonbank ligt om te eten -> het is ongelooflijk. Elke dag kan men ook vers vlees eten.

Mens en samenleving: ideaalbeelden / idolen


Het is een artikel over Lance Armstrong de figuur in de wielerwereld die 7X op rij de Tour de France heeft gewonnen. Lance Armstrong is door de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA aangeklaagd voor dopinggebruik. Armstrong zou aangeklaagd worden van bloedtransfusie, epogebruik. Voor vele mensen in de wielerwereld was hij het icoon voor hen, hun idool waar ze naar opkeken maar nu is hij aangeklaagd voor doping en is het voor velen een teleurstelling in de persoon waar ze naar op keken. Vele steunen hem nog maar andere zijn diep geraakt door de sporter waar ze jaren hun hand voor gingen in het vuur steken.

Mens en samenleving: oorlog


Het is een lied van Marco Borsato.
 Het lied is over kinderen die moeten leven en die worden opgeleid als kindsoldaten. In het lied zie je beelden van kinderen zonder ouders of als kindsoldaten met een geweer in het hand. Het zijn wrede beelden dat je te zien krijgt wat een kind in oorlogssituatie meemaakt. Als we dan vergelijken met de kinderen die hier leven, leven vaak in luxe en afgeschermd van de wrede wereld. Kinderen hier kunnen naar school gaan en hebben al het nodige van voedsel en krijgen liefde van ouders en familie wat kindsoldaten niet hebben ze worden ook vaak weggerukt uit hun leven met de vriendjes, familie om opgeleid te worden in kampen en rond te trekken als soldaat. 
Marco Borsato heeft ook een film uitgebracht over kindsoldaten nl. Wit Licht. Het is een schokkende film. Het is over een waargebeurd over kindsoldaten in Afrika. Marco Borsato speelt de hoofdrol in de film als eigenaar van een restaurant in Afrika. Zijn zoontje Thomas leeft bij hem en is beste vriendjes met Abu een Afrikaanse jongen. Alles gaat goed in de film met de 2 vriendjes tot dat het dorp wordt overvallen door rebellen. Ze nemen Abu mee en leiden hem op als kindsoldaat daar zie je vrede beelden waarbij de rebellen de kinderen op een vrede manier opvoeden. Er is een scène waar ze moeten een meisje afmaken onderling. De jongen Abu moest ook in een verder verloop van de film zijn vader doodschieten. Het is schokkend maar het is een alledaags gegeven in Afrika.


Mens en Samenleving: foto's



1)
Deze foto toont dat we leven in een wereld die ook een goed doel heeft. Kinderen die geen ouders meer hebben en in een weeshuis wonen kunnen worden geadopteerd om een beter leven te leiden. Ik vind dit goed dat het kan om kinderen in nood weg te nemen uit de liefdeloze situatie waar ze soms in leven.


2)
Deze foto toont dat geld een belangrijke rol speelt in het leven.  Er is een zeer grote kloof aan het opkomen tussen arm en rijk waar je ook de gewone mens hebt die ertussen leeft. Maar waar trekken we een duidelijke grens van arm en waar die van rijk? In het leven is geld belangrijk maar je kan ook perfect gelukkig zijn zonder geld want geluk, liefde en rijkdom kan je niet kopen.



3)
Deze foto toont de multiculturele samenleving. We leven in een samenleving waar verschillende culturen aanwezig zijn. We leren ook van de andere culturen. En de andere culturen, andere nationaliteiten hebben een duidelijke inbreng in ons leven.
Een simpel voorbeeld: We zitten op school en het is middagpauze dus lopen we door Tielt en weten we nog niet direct wat te eten dus gaan we ergens binnen en bestellen een pasta bolognaise. Als we allemaal in onze eigen cultuur leefden was dit onmogelijk om een simpel maar o zo bekend Italiaans gerecht te eten.

4)
Deze foto toont de vergrijzing. En het verschil tussen jong en oud. We leven in een maatschappij waarbij verschillende leeftijdscategorieën samenleven.  Ook worden de mensen in onze samenleving ouder en zullen we met een enorm aantal ouderen zitten.





5)
Deze foto toont dat de media en technologie een enorme belangrijke rol in het leven spelen. Als we even terugblikken op iets bv de GSM. Het is allemaal gestart in 1993 met de Nokia modellen met een antenne en tegenwoordig heeft iedereen een gsm en hoe meer snufjes hoe beter. Draadloos internet, weerbericht, games … Op deze foto ben ik met Lucas op schoolreis naar Londen in het Wembley Stadium op de XBOX 360 FIFA aan het spelen.