zondag 30 december 2012

Mens en natuur: Pukkelpop


De editie van 2011 startte op 18 augustus met hoge temperaturen en veel zon, maar dit weer sloeg in de avond om. Vanaf zes uur 's avonds werd het festivalterrein geteisterd door noodweer, waarbij meerdere doden vielen en rond 140 gewonden.[Over het aantal doden bestond in eerste instantie onduidelijkheid, er was sprake van drie en later van vijf doden, maar uiteindelijk werd dat aantal bijgesteld naar vier. Onder de gewonden waren zes Nederlanders. Na deze gebeurtenis heeft de organisatie besloten het festival voor de rest van het weekend stop te zetten.Een van de gewonden overleed bijna een week na het drama in het ziekenhuis waarmee het totaal aantal doden op vijf kwam. Het was een tijd onduidelijk of er een volgende editie kwam, maar op 13 november 2011 is het bekendgemaakt dat het festival zal blijven doorgaan.


Mens en natuur: Extreme weerfenomenen

Hittegolven, stortregens, overstromingen, extreme droogte, stormen … Deze extreme weerfenomenen maken het thema klimaatverandering brandend actueel.
Wetenschappers voorspellen dat:
Extreme weerfenomenen (periodes van felle regen met overstromingen tot gevolg, stormen, hittegolven …) zich vaker zullen voordoen. De maximale intensiteit van de wind en  neerslag bij stormen zal toenemen 
Van alle gevolgen van de klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden wellicht de zwaarste invloed hebben op het welzijn van de mens. De mensen in het Zuiden, die al het meest kwetsbaar zijn, zullen het hardst getroffen worden door extreme droogte, overstromingen, stormen … Voor meer informatie klik hier

We moeten iets doen, wij westerlingen ondervinden geen hele grote hinder maar daar sterven mensen dagelijks aan honger door de opwarming van de aarde. We moeten dringend aan werken voor het te laat is. Hieronder enkele foto's van extreme weersomstandigheden.



Mens en natuur: The greed song

Het is een lied over hebzucht. Tegenwoordig denken en willen mensen dat alles te koop is en dat ze het ook kunnen kopen. Wij in onze westerse maatschappij hebben nooit genoeg. We willen steeds de nieuwste dingen kopen. Bv. Multimedia: Ik had eerst een gameboy color daarna gameboy advance daarna kocht ik een playstation 2, een psp, een wii,... waar stopt het? Moeten we als mensen niet tevreden zijn met wat we al hebben en niet steeds de nieuwste dingen willen?

vrijdag 28 december 2012

Mens en natuur: 2012


21 december 2012 is een datum die voor een grote groep doemdenkers met hoofdletters in de agenda genoteerd staat. Op die datum eindigt namelijk de kalender van de Maya’s en dat zal, volgens de volgelingen van deze theorie, het einde van de wereld inluiden. Roland Emmerich en scenarioschrijver Harold Kloser namen dit als uitgangspunt voor een film met een grote ensemblecast, maar met slechts één hoofdrolspeler: de special effects.

Het verhaal van de film, of wat er voor door moet gaan, draait grotendeels om twee mannen. Ten eerste is daar Jackson Curtis (de perfect gecaste antiheld John Cusack), mislukt schrijver, gescheiden van zijn vrouw, die zijn gezin letterlijk en figuurlijk van de ondergang probeert te redden. Daarnaast is er Adrian Helmsley (de als altijd inspirerende Chiwetel Ejiofor), idealistische wetenschapper en adviseur van de president die als eerste ontdekt dat er iets gruwelijks misgaat met de aarde en dat koste wat kost aan het volk duidelijk wil maken. In de loop van de film passeren ook nog allerlei andere bijfiguren de revue, zoals een vreselijk misplaatste en vervelende Russische miljardair en een hippie die deze dag natuurlijk al van verre zag aankomen (een geestige Woody Harrelson).

Maar de echte hoofdrol is dus weggelegd voor de special effects. En die zijn indrukwekkend. Emmerich mag zich met een budget van om en nabij de 200 miljoen dollar volledig uitleven en dat is een kans die hij niet aan zich voorbij laat gaan. De Sixtijnse Kapel, het Jezusbeeld op de Corcovado in Rio de Janeiro en het Witte Huis gaan pontificaal tegen de vlakte, en de tsunami’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet op twee handen te tellen. Het maakt van 2012 een film die bij uitstek in de bioscoop tot zijn recht komt en ook daar gezien dient te worden.


Vele mensen geloofden dankzij de film dat het echt zou gebeuren the doomsday en er zijn er zelfs die naar frankrijk enzo trokken dat ze dachten daat te overleven, de berg zou opengaan met een ruimteschip en dat die zouden gered zijn. Ik vind het enorm belachelijk dat mensen hier in geloofden (the believers) er komt ooit wel eens een einde aan de wereld maar niets was bewezen dat dit ging gebeuren op 21 dec om 21u ... Je kan onmogelijk schatten wanneer dit precies gebeurd en kijk nu die mensen die miljoenen hebben uitgegeven aan een veilige plek zitten daar nu. 

http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1542713/2012/12/12/Het-bergdorp-dat-tegen-wil-en-dank-gedoemd-is-om-de-Acopalyps-te-overleven.dhtml

Mens en natuur: Weggooitest


Mijn resultaat:
Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is. De onderstaande filmpjes zijn reële maar harde cijfers over de voedselverspilling. Zelf kan je ook de weggooitest doen klik hier

Ik stond er eigenlijk niet bij stil dat ik zoveel voedsel in de afvalbak gooi. Het is een zeer belangrijk gegeven om ofwel gepast te koken of als je teveel kookt heb je dan al iets voor de dag erna. En eigenlijk het kan niet erg zijn als bv een yoghurt 1 of 2 dagen overschreden is je gaat er niet van dood gaan.

donderdag 27 december 2012

Mens en natuur: Opwarming van de aarde


De uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), methaan, methaan (CH4) en lachgas (N2O) is enorm toegenomen door de verbranding van fossiele brandstoffen en de intensieve landbouw en veeteelt. De toegenomen concentratie van deze gassen in de atmosfeer versterken het broeikaseffect, waardoor de aarde opwarmt.
Sinds de industriële revolutie is de gemiddelde temperatuur op aarde gestegen met 0,76°C en de opwarming zal zich in de 21ste eeuw versneld doorzetten. De verwachte temperatuurstijging ligt tussen 1,8°C en 4°C tegen 2100 (in vergelijking met de periode 1980-1999). Dat lijkt misschien niet veel, en voor sommigen kunnen dit zelfs aangename vooruitzichten lijken (een mediteraan klimaat aan de Belgische kust klinkt aanlokkelijk), maar de opwarming van de aarde heeft enorme gevolgen voor de mens en het milieu overal ter wereld.

Hieronder zijn 10 tips te vinden hoe je zelf aan een beter milieu kan werken tegen de opwarming van de aarde. Hoe hoger de temperatuurstijging zal zijn, hoe groter ook de risico’s die dit met zich mee zal brengen voor de mens en het milieu. Als we de gevaarlijkste en onomkeerbare effecten van de opwarming willen vermijden, moet de gemiddelde opwarming beperkt worden tot 2°C.

  1. Isoleer uw woning
  2. Zet de verwarming 's nachts uit
  3. Kies een douche boven een bad
  4. Kies voor verse producten
  5. Eet minder vlees
  6. Doof de lichten als je de kamer verlaat
  7. Ga te voet of gebruik de fiets voor kleine verplaatsing
  8. Koop zuinige elektrische toestellen
  9. Koop energiezuinige verlichting
  10. Kies een zuinige wagen

Voor meer informatie omtrent de tips klik hier.

Mens en natuur: Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk is een afdruk die ieder van ons achterlaat op de aarde. Dit is geen letterlijke voetafdruk maar een figuurlijke. De ecologische voetafdruk wordt ook wel de mondiale voetafdruk genoemd. De ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel biologisch productieve grondoppervlakte en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar heeft gebruikt om zijn niveau van consumptie te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Dit alles wordt uitgedrukt in mondiale hectare.

Zelf kan je ook je ecologische voetafdruk berekenen.
http://wwf-footprint.be/destandaard/

Ik heb ook mijn ecologische voetafdruk berekend en die was zoals vele Belgen te hoog. Mijn ecologische voetafdruk bedroeg 7.4 hectare hetzij 74 000 vierkante meter. Schatting van de oppervlakte die je jaarlijks gebruikt om je levensstijl te verzekeren. De gemiddelde Belg verbruikt zo'n 8 hectare. Terwijl iedereen maar recht zou hebben op 1,8 hectare. De Belgische ecologische voetafdruk is volgens het rapport de op vijf na grootste ter wereld. http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1438653/2012/05/15/Onze-ecologische-voetafdruk-op-vijf-na-grootste-ter-wereld.dhtml

Mens en natuur: Sing for the climate


Op 22 & 23 september zongen 80.000 Belgen op 180 pleinen voor het klimaat. Een maand later organiseerden 725 scholen hun Sing@school. 300.000 leerlingen zongen 'Do it Now' op de speelplaats. 380.000 mensen gaven zo hun stem aan het klimaat.
Sing for the climate: the final clip
Nu de eindclip van Sing for the Climate klaar is, gebruiken ze hem volop om aan politici te vragen om maatregelen te nemen die de klimaatopwarming kunnen stoppen. Het doel is om de wereld wakker schudden dat we beter NU werken aan een betere, mileuvriendelijke wereld voor het te laat is.
Op 19 oktober waren wij van het KATHO Tielt aan de beurt om het lied te zingen. Want ook wij wouden ons steentje bijdragen om het klimaat te helpen. Tijdens het zingen van het lied had iedereen een rood accent bij zich. Hieronder zie je het filmpje die de wereld rond gaat en onder het filmpje is de tekst van het liedje. Het linkse filmpje is van BV's die het zingen. Het rechtse filmpje is Vlaanderen die samen zingt voor een beter milieu waaronder ook wij van het KATHO Tielt.



Do it now - Sing for the Climate

We need to wake up
We need to wise up
We need to open our eyes 
And do it now now now
We need to build a better future
And we need to start right now
We're on a planet 
That has a problem 
We've got to solve it, get involved
And do it now now now

We need to build a better future
And we need to start right now
Make it greener
Make it cleaner
Make it last, make it fast
and do it now now now
We need to build a better future
And we need to start right now
No point in waiting
Or hesitating
We must get wise, take no more lies
And do it now now now
We need to build a better future
And we need to start right now

Mens en natuur: Kalfke Willy

Het is een filmpje uit een aflevering van Basta. In het filmpje wordt een barbecue georganiseerd en wat is een Vlaamse barbecue zonder vlees. Er is door een vorige aflevering een gekend kalfje Willy. Aan de mensen wordt kalfje Barabas voorgesteld. Ze roepen de emoties op door afscheid te nemen van Willy en te zeggen dat hij op de barbecue ligt. Plots roepen ze kalfje Barabas op het podium de mensen hopen dat ze hem te zien krijgen maar helaas. Sommige zijn gechoqueerd  en tekenen het rouwregister van kalfje Willy wat later in het filmpje zie je dat de kalfjes toch nog in leven zijn tot opluchting van vele. . Op het einde van het filmpje krijgen we een biovleesboer te zien. Hij geeft een rondleiding en daar zien we verschillende soorten vlees die groeien in de grond of groeien aan bomen. Zoals de ribbetjes, de pitaboom. Aan de bomen hangen biefstukken, ...Alles natuurlijk op ludieke wijze maar eigenlijk staan mensen en ik ook niet bij stil dat er mogelijk een kalfke Willy dagelijks op het bord ligt. Ze willen met het filmpje aantonen dat de mensen hier ook eens moeten aan denken en misschien ook eens voor iets anders te kiezen door eens vegetarisch te eten of biologisch. Want wij vele Belgen eten bijna dagelijks een goeie portie vlees want niet goed is voor het milieu.

Mens en natuur: Wordle

Ik heb een Wordle gemaakt voor het hoofdstuk mens en natuur. In de Wordle vind je woorden die besproken worden in de cursus of op mijn blog.

Mens en lijden: Allerzielen

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20070901_allerzielen01

Allerzielen (het feest van alle zielen) is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht. Het feest wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd op de dag na Allerheiligen. Allerzielen wordt overal in de wereld gevierd maar het meest in de traditioneel katholieke landen zoals Italië, Spanje, Portugal en geheel Latijns-Amerika.
Bijna iedereen in België zet grote potten chrysanten op de graven van familieleden. Het grijze kerkhof wordt een kleurige bloemenzee. In Midden en Zuid-Amerika wordt Allerzielen uitbundig gevierd. Hele families gaan naar het kerkhof met tassen vol eten en drinken. Ze versieren de graven met bloemen en slingers.
Zo tonen we dat we onze dierbaren niet zijn vergeten. Maar je moet niet enkel op Allerzielen aan de overleden denken maar dit moet je het hele jaar door doen. Op 2 november denken mensen speciaal aan de overledenen.

Mens en lijden: Is er leven na de dood?

Mijn visie over leven na de dood

Ik denk wel in zeker zin dat je de dood kan ervaren maar dat er nadien niets meer is. Met de dood ervaren bedoel ik dat ik geloof in de tunnel. Ik denk wel dat je bij de dood echt de tunnel ziet waarbij je als je in de tunnel stapt dierbare personen ziet en fragmenten uit je leven die belangrijk voor je waren met aan het einde van de tunnel het witte licht. Eenmaal in het witte licht denk ik dat het leven volledig stopt.
De link is een getuigenis van een persoon die een bijna-dood ervaring had.

http://www.freedomofspeech.topforums.be/index.php?topic=3398.0

mens en lijden: gedicht


Mens en lijden: Lied lijden


Iedereen heeft wel een dierbaar persoon verloren of heeft al bijna eens een dierbare verloren. Ik vind het belangrijk dat als je een dierbare verliest je hem blijft herdenken en blijft meedragen in je hart tijdens je leven. Zoals onderstaande liedjes: je moet fysiek afscheid nemen maar volledig afscheid niet je draagt de persoon altijd mee. De persoon zou zelf ook willen dat je aan hem/haar blijft denken en als ik daar bij stil sta zou ik dat ook graag hebben mest ik er niet meer zijn dat de achtergeblevenen aan me blijven denken en ik denk dat iedereen dit wel wil.

Mens en lijden: Music for life

Ik wil terugkeren naar 2011 tijdens de zesde edie van Music For Life -> We do give a shit. Deze actie leverde in 2011 €7.142.716 op.

Traditioneel staat Music for life in het teken van een stille ramp. Vorig jaar was diarree het thema van de eindejaarsactie. Het is een wereldwijd probleem. Concreet werkt Music for life rond de situatie in Nepal.



MEEST VOORKOMENDE DOODSOORZAAK BIJ KINDEREN

Diarree is, samen met longontstekingen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar. Alhoewel het eenvoudig te voorkomen en te genezen is, wordt toch amper 39 procent van de kinderen met diarree in ontwikkelingslanden daarvoor effectief behandeld (UNICEF, 2009). Dat is vaak het gevolg van onwetendheid over de juiste behandeling.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111223_196

Mens en lijden: Regina spektor

Het lied is van Regina Spektor en ze maakt in duidelijk in haar lied dat de mensen niet steeds blij zijn met God of wat er in hun leven gebeurd. Mensen lachen of bedanken god niet als ze in een ziekenhuis zijn, in een oorlog, wanneer ze sterven,... Maar mensen lachen met god als er een grapje komt, ...




"Laughing With"

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one’s laughing at God
When they’re starving or freezing or so very poor

No one laughs at God
When the doctor calls after some routine tests
No one’s laughing at God
When it’s gotten real late
And their kid’s not back from the party yet

No one laughs at God
When their airplane start to uncontrollably shake
No one’s laughing at God
When they see the one they love, hand in hand with someone else
And they hope that they’re mistaken

No one laughs at God
When the cops knock on their door
And they say we got some bad news, sir
No one’s laughing at God
When there’s a famine or fire or flood

But God can be funny
At a cocktail party when listening to a good God-themed joke, or
Or when the crazies say He hates us
And they get so red in the head you think they’re ‘bout to choke
God can be funny,
When told he’ll give you money if you just pray the right way
And when presented like a genie who does magic like Houdini
Or grants wishes like Jiminy Cricket and Santa Claus
God can be so hilarious
Ha ha
Ha ha

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one’s laughing at God
When they’ve lost all they’ve got
And they don’t know what for

No one laughs at God on the day they realize
That the last sight they’ll ever see is a pair of hateful eyes
No one’s laughing at God when they’re saying their goodbyes
But God can be funny
At a cocktail party when listening to a good God-themed joke, or
Or when the crazies say He hates us
And they get so red in the head you think they’re ‘bout to choke
God can be funny,
When told he’ll give you money if you just pray the right way
And when presented like a genie who does magic like Houdini
Or grants wishes like Jiminy Cricket and Santa Claus
God can be so hilarious

No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one laughs at God in a hospital
No one laughs at God in a war
No one laughing at God in hospital
No one’s laughing at God in a war
No one’s laughing at God when they’re starving or freezing or so very poor

No one’s laughing at God
No one’s laughing at God
No one’s laughing at God
We’re all laughing with God

Mens en lijden: Rituelen hindoeïsme

Het onderstaande filmpje gaat over het Hindoeïsme en de rituelen in deze godsdienst.
In het filmpje van 4:00 tot 4:50 gaat het over de rituelen van de geboorte, het huwelijk en de dood. In het filmpje zie je ook een tentoonstelling. De tentoonstelling legde een link met de belevingswereld van de bezoeker waarin deze actief kon deelnemen. Met een speciale sleutel kregen ze toegang tot aardige weetjes en namen ze deel aan rituelen. Bij de hindoes zijn hun goden heel erg belangrijk. Het hindoeïsme is gevormd uit verschillende tradities en is niet ontstaan uit 1 bepaalde stichter bv. christendom -> God, islam -> Allah. Binnen het hindoeïsme bestaan veel verschillende stromingen. Er zijn hindoes die monotheïstisch zijn, hindoes die polytheïstisch zijn en hindoes die monistisch zijn. De monotheïsten zien elke 'god' als facet van de ene God. De monisten geloven dat God en de ziel één zijn. De meeste hindoes geloven in één god Shiva of Vishnoe ook bekend is de Krishna.

Persoonlijk: Ik ben christen en ik geloof maar 1 god en ik vind het een beetje speciaal dat sommige mensen geloven dat ieder aspect in het leven de taak is van een verschillende God.

Mens en lijden: Dood in Islam

Het onderstaande filmpje is een fragment uit een aflevering bij Sheikh Mohammed Al-Arifi. Hij bezoekt waar je als gestorven mens naartoe gaat en waar de doden gewassen worden. In het filmpje geeft de ander persoon uitleg over mensen die kwamen met een levensverhaal. Als ze sterven zegend Allah hen en is het de verantwoordelijkheid van hen dat ze gestorven zij omdat Allah het zo wilde.

Mens en lijden: Oscar et la dame rose


Tijdens de les RZL hebben we de film bekeken Oscar et la dame rose. Oscar is een jongen van 10 jaar die leukemie heeft. Hij wordt behandeld door dokter Düsseldorf en die verteld aan de ouders van Oscar dat hij niet meer te redden is en dood zal gaan en maar een paar weken te leven heeft.  Doordat hij het gesprek afluisterde weet Oscar het ook, maar niemand durft het hem te vertellen. Omdat zijn ouders niet eerlijk tegen hem zijn, stoot hij hen af. Alleen met pizzabezorgster en ex-worstelaar Rose sluit hij vriendschap.Ter afleiding van zijn lijdensweg stelt Rose hem voor te doen alsof iedere dag tien jaar is. Zo beleeft hij al de hoogtepunten van zijn leven in een paar dagen tijd: hij wordt verliefd in zijn pubertijd, trouwt in zijn twintiger jaren, en wordt ‘langzaam’ ouder. In een poging om hem zijn hart te doen luchten, stelt Rose voor dat hij brieven aan God gaat schrijven. 


Ik heb enorm veel bewondering voor Oscar hij weet dat hij maar 12 dagen meer te leven heeft en toch blijft zijn lach op zijn gezicht tot de laatste dag. Hij probeert om elke dag het beste van te maken en als denkpatroon met Rose dat hij elke dag 10 jaar ouder wordt is een fantastische methode. Hij beleeft zo op een korte tijd zijn leven. Hij wordt verliefd en 'trouwt' zelfs. Het is een zeer aangrijpende film met momenten dat je het moeilijk krijgt om een jongen zo te zien afzien en uiteindelijk sterft hij na 12 dagen. Hieronder zie je 2 foto's uit de film. De linkse foto zie je een schuddertje van een boksring. Hiermee verteld en beeft Oscar de worstelwedstrijden van Rose.


Mens en lijden: Wordle

Dit is een zelfgemaakte Wordle, een woordspin over het hoofdstuk mens en lijden. Het zijn allen woorden die met lijden te maken hebben die aan bod komen in de cursus of in de blogberichten van het hoofdstuk Mens en lijden.


maandag 24 december 2012

Mens en medemens: Armoede verjaart niet


Armoede verjaart niet
Een verjaardag is feest: mooie wensen, warme gezelligheid, leuke attenties… Dat jaartje extra neem je erbij en stilaan schuif je op van een veertiger naar een vijftiger, medioren worden senioren, gepensioneerden zeventigplussers. Elke dag worden we een beetje ouder. Ook mensen in armoede blazen jaarlijks een kaarsje uit.
Hun feest heeft echter een bittere nasmaak want armoede verjaart niet. Wie in armoede leeft, vecht dagelijks om de eindjes aan elkaar te knopen… vaak vele jaren lang. Op hogere leeftijd uit armoede geraken, is nog zoveel moeilijker.
Het risico op een leven in armoede ligt bij ouderen veel hoger dan bij de rest van de bevolking en de gevolgen op latere leeftijd zijn dramatisch: 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Gemiste kansen op de arbeidsmarkt, ziekte, faillissement of een echtscheiding kunnen mensen de armoede induwen. En een leven in armoede is altijd een leven met minder…
De gelukskaarten voor ouderen
Met de campagne ‘Armoede verjaart niet’ wil Welzijnszorg samen met en in naam van onze ouderen vier gelukskaarten trekken. Zodat zij op een menswaardige wijze hun leven kunnen verderzetten.

We moeten samen als mensen denken aan de medemens die het soms niet breed heeft of in armoede leeft. Samen moeten we een kleine steun bieden voor hen. Als we allen een kleine steun bieden kan dit samenvloeien voor de medemens tot een goede steun.


Mens en medemens: Respect


Een waarde waar ik veel belang aan hecht is respect. Soms vind ik dat mensen respectloos omgaan met elkaar. Iedereen heeft rechten maar deze worden vaak geschonden. Samen moeten we respect hebben voor de medemens, voor de natuur, materiaal. Respect kan je ook op verschillende manieren benaderen het kan respect zijn om de anderen te laten uitspreken, respecteren van elkaar, respectvol omgaan met elkaar. In het voetbal is er de laatste tijd ook veel belang voor respect. Een reclamespot van de UEFA pleit voor respect.Dat je respectvol moet omgaan met elkaar. Deze reclame kan je bekijken in onderstaand filmpje.


Mens en medemens: Pizzabuffet


In de les RZL kregen we een situatie te horen over het onderwerp 'Pizzabuffet'
Situatie:
Samen met mijn vriendin gaan we een hapje gaan eten in de Pizza Hut. Ik kies voor het buffet, maar mijn vriendin heeft zo'n zin in een pizza hawaï. En omdat deze pizza niet bij het buffet hoort kiest ze gewoon voor de pizza hawaï. Maar nadat haar pizza op is, ziet ze dat ik een stuk pizza barbecue aan het eten ben. En natuurlijk heeft ze daar ook zin in. Ze vraagt of ik een stukje barbecue wil meenemen voor haar.

Wat doe ik?
In de les had ik onmiddellijk de mening van ja wat is 1 stukje natuurlijk neem ik dat mee. Als het maar geen volledige pizza is. Wat kan dat 1 stukje nu kwaad. Maar na bekijken uit andere hoeken denk je hier wel oven over na. Toen de lector vertelde dat dit een vorm van diefstal was, was ik even geschrokken.

Wat doe ik als ik daar werk en dit zie gebeuren?
Ik zou niet onmiddellijk ingrijpen als ik zie dat dit meermaals gebeurt zou ik wel de verantwoordelijke er bij halen want toen de lector hierbij grondig uitleg gaf dacht ik even dat dit wel erg was. Als iedere persoon in de Pizza Hut dit doet en er zitten 40 mensen die pizzabuffet nemen en ze halen allen 1 stukje voor iemand die geen pizzabuffet heeft. Zijn dat 40 stukjes, de pizza wordt in 6 stukken verdeeld. Zijn dat 5 niet betalende pizza's x 52 weken in jaar = 210 niet betaalde pizza's in 1 Pizza Hut komt neer op 1680 euro die zomaar de deur uitvliegt door niet betalende. 

Zou ik durven met 2 personen van een buffet eten terwijl ik maar voor één betaald heb?
Nee dat zou ik niet durven. Hierdoor zou ik wel een zeker schuldgevoel krijgen maar ik ben er van overtuigd dat het zeker wel gebeurd. 

Mens en medemens: Children see, children do


In het onderstaande filmpje "Children see, children do" Geeft letterlijk enkele fragmenten neer van wat kinderen soms te zien krijgen. Meestal als de kinderen iets zien/ horen van hun ouders/broer of zus/ familie/vrienden gaan ze vaak dit gedrag gaan imiteren. Daarom is het belangrijk om wie dan ook een goed voorbeeld te tonen/ te zijn voor de kinderen. Wat een kind te zien krijgt zal veel invloed hebben hoe kinderen later zelf doen tegen anderen. Toon dus het goede voorbeeld aan kinderen want kinderen kijken naar je op. Maak dat ze op een goede manier naar je opkijken zodat hun kinderen later ook op een goede manier kunnen opkijken. 


Mens en medemens: Wordle

Ik heb een wordle gemaakt over het hoofdstuk deze is te zien op de afbeelding. De woorden die worden gebruikt zijn van vooral de waarden in het leven.

Mens en medemens: Huiswerk

Op de site
http://www.lerarenforum.be/forum/viewtopic.php?t=2945&postdays=0&postorder=asc&start=15
Werd een vraag gesteld. Verschillende leerkrachten geven hun mening over de vraagstelling.

Hoe zou jij reageren en handelen als een leerling zijn taak niet gemaakt heeft?
De ene leerkracht gaat belonen als het voor tijd wordt ingediend. De anders straft ondmiddelijk met een 0 door niet indienen, ... Waar ik me weet in te vinden is volgende reactie:


Een leerling 0 geven voor het te laat indienen van een taak, vind ik er echt over! 
1. Belonen werkt veel sterker dan straffen: waarom wordt het systeem niet herleid naar +1 punt voor het "op tijd" indienen (of zoals hier al werd voorgesteld: bij te vroeg indienen) 
2. Als je dan toch wil bestraffen, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld over te gaan naar -2 ptn voor het te laat indienen. Op die manier is er een sanctie, maar is deze niet zo drastisch... 
Tenslotte, als leerkrachten iets vergeten krijgen ze hoogstwaarschijnlijk een opmerking, maar worden ze op het einde van de maand toch ook uitbetaald, niet? 
3. Leerlingen die een taak niet tijdig indienen, hebben dit niet altijd moedwillig voorzien! Ook zij hebben een leven buiten schooltijd en ze krijgen, niet te vergeten, allerlei taken voor allerlei vakken (zoals hier al werd gezegd) en vaak kunnen ze de volgende dag van elke leerkracht een onverwachte overhoring krijgen! Een misrekening of onvoorziene omstandigheden zijn ook in hun leven niet uitgesloten. Een tweede kans lijkt niet zo onoverkomelijk. 
4. Een leerling die voortdurend taken te laat indient, kan persoonlijk aangesproken worden. Manieren genoeg om aan motivatie te werken... 

Ik vind het persoonlijk best om te belonen aan leerlingen die vroeger indienen en als het dan te laat is kan je een -1 of -2 aftrekken maar resoluut 0 geven vind ik er over. Wel is het een tip voor de leerling om tijdig aan het werk te beginnen want uitstellen levert niets op. In het begin stel je uit en is het leuker andere dingen te doen maar voor je het weet zit je tot over je oren in het werk. En weet je niet meer waar te beginnen.

Mens en medemens: Sociale omgang

In het onderstaande filmpje zie je een bevraging aan enkele inwoners van de stad Zwolle. Het is een stad in Nederland met + 120 000 inwoners. De reporter trekt de straat op met de vraag wat ze van de sociale omgang van de mensen in Zwolle vinden.
Volgens velen is de sociale omgang tussen de mensen sterk veranderd. Een vriendelijke hallo of goedemorgen kan er vaak niet meer van af. Ik ga volledig akkoord wat de mensen zeggen in het filmpje. Om een voorbeeld te geven: Ik neem elke dag dat we les hebben de bus. Hoe vaak gebeurt het niet dat je aan de bushalte naast iemand staat en er geen woord wordt gesproken of als dit gebeurt zijn de antwoorden meestal vrij kort. Je stapt op de bus en iedereen zit liefst op zijn eigen zeteltje met zijn tas/ boekentas op de stoel naast hem/haar. Mensen vervreemden volgens mij van elkaar. Het is wel jammer dat dit gebeurt en als je dan een gesprek aangaat is het over het weer of verkeer wat zeer afstandig en ongemakkelijk overkomt.

Mens en medemens: 10 geboden

In het onderstaande filmpje zie je een meisje die vertelt wat de 10 geboden zijn van God. Op de achtergrond zie je een meisje die aan het hinkelen is.Ze spreekt wel niet van geboden maar van vrederegels. Het is belangrijk om deze vrederegels te volgen. Om in vrede met elkaar te leven


De 10 vrederegels in het filmpje:
  1. Eerste gebod: Vertrouw alleen op mij. Hiervoor is het belangrijk dat je Mij goed leert kennen.
  2. Tweede gebod: Maak van mij maar geen Beeld. Dit zou nooit precies zo zijn als Ik ben. In de Bijbel laat ik zien wie Ik ben. 
  3. Derde gebod: Praat maar veel over mij, maar doe dat wel op een eerbiedige manier.
  4. Vierde gebod: De zondag is een dag waarop je moet uitrusten. Ik wil graag dat je deze dag speciaal aan Mij denkt. 
  5. Vijfde gebod: Ik heb jou aan je ouders gegeven. Daarom heb ik respect voor je ouders. 
  6. Zesde gebod: Alle mensen zijn door Mij gemaakt en naar Mijn beeld geschapen. Daarom mag je niemand doden.
  7. Zevende gebod: Geniet ervan om voor en met elkaar te leven. 
  8. Achtste gebod: Wat van iemand anders is, moet je ook van de ander laten.
  9. Negende gebod: Het is belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn. 
  10. Tiende gebod: Geniet van wat je hebt en ben hier tevreden mee. 

Mens en medemens: Belgische jongeren


Helft Belgische jongeren wantrouwt andere mensen

Een op de twee Belgische jongeren vertrouwt andere mensen niet.
Dat blijkt uit het onderzoek Connected, dat werd uitgevoerd door de jeugddienst voor informatie en preventie In Petto. Meer dan 1.700 jongeren, voornamelijk tussen 15 en 18 jaar oud, namen deel.
Diverse factoren hebben invloed op het wantrouwen jegens de medemens. Zo zijn meisjes iets negatiever ingesteld dan jongens: 55 tegen 44 procent. Ook het studieniveau speelt een grote rol. 73 procent van de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs vertrouwt anderen niet. ASO-leerlingen hebben dan weer het meeste geloof in de mensen rondom hen: ‘slechts’ 41 procent oordeelt negatief.
In een klassiek gezin hebben jongeren minder angst (48 procent) dan in een nieuw samengesteld gezin (55 procent). Kinderen in een eenoudergezin komen er het bekaaidst af. Liefst 60 procent wantrouwt anderen.

De reden waardoor ik voor deze foto gekozen heb ik het blind vertrouwen. Ik vind dat je moet kunnen blind vertrouwen op elkaar. Ben je niet bij de persoon moet je toch kunnen vertrouwen geven aan de ander. Met vertrouwen maak je een betere band. Als je blind op elkaar vertrouwt zal de band steeds maar sterker worden en vertrouw je dat de ander je vertrouwt.

Mens en Medemens: Mijn persoonlijke waardeschaal

Via een test kreeg ik te zien wat mijn belangrijkste persoonlijke waarden zijn.

De toplijst van mijn persoonlijke waarden is:
1. Geluk
2. Gezondheid
3. Familie
4. Respect
5. Vriendschap

Ik ga akkoord met de uitslag Geluk is een zeer belangrijke waarde die samen gaat met gezondheid maar ik vind het ook zeer belangrijk om een goeie familie- en vriendenband te hebben. Dit ook allemaal samen met Respect wat ik ook een zeer belangrijke waarde vind. Respect voor de medemens zowel in omgang met elkaar als het leven met elkaar, als respect voor de natuur,...
Wil je zelf ook je persoonlijke waarden ontdekken klik dan hier

zondag 23 december 2012

Mens en Zingeving: Levensvragen

Iedereen heeft wel levensvragen zoals de volgende:
  • Is er leven na de dood?
  • Waarom sterft die persoon?
  • Waarom lijden kinderen?
  • Is er nog toekomst?
  • Bestaat noodlot?
  • Waar gaat het in het leven om?
Dit zijn vaak gestelde vragen die terugkeren bij mensen. Alleen wordt er nooit echt een antwoordt op gegeven omdat niemand het weet. Mensen proberen wel om zelf een oplossing te geven mede door hun interesse, hun zijn als persoon die invloed heeft op de uitkomst die ze proberen te vinden.

Mens en zingeving: Godsiensten

Er zijn 5 grote groepen in de godsdiensten maar er zijn natuurlijk meer dan allen het Christendom, Jodendom, Islam, Hindoeïsme en Boeddhisme.

Mens en Zingeving: Bijgeloof in voetbal


Brengt het kussen van de doelpalen geluk?
Ze lijken zo sterk, stoer en onaantastbaar: die voetballers als ze op het veld staan. Wat je niet ziet is dat ze in de kleedkamer soms allerlei rituelen uitvoeren voor geluk tijdens de wedstrijd. 
40% van alle bijgelovigheden vindt plaats in de kleedkamer, vlak voor de wedstrijd. Veel gelukshandelingen worden op weg naar het veld uitgevoerd. De rituelen lopen uiteen, van gelukssnor tot speelgoedkonijn.
  •  geluksveters
  •  geluksschoenen
  •  de neuzen van de voetbalschoenen nat maken met whisky of water
  •  het gras ritueel aanraken
  •  een kruis slaan tussen de duimen
  •  schoenen uit- en weer aantrekken
  •  doelpalen kussen
  •  altijd dezelfde kledinghaak in de kleedkamer gebruiken
  •  in de tunnel altijd de bal 3 keer tegen de muur stuiten
  •  zo vaak mogelijk de neus snuiten

Octopus Paul, het weekdier dat tijdens het afgelopen WK in Zuid-Afrika wereldberoemd werd door het correct voorspellen van uitslagen van WK-wedstrijden. Paul koos daarna een van de doosjes en haalde de mossel eruit. Telkens bleek dat team daarna de wedstrijd te winnen. De octopus had alles wedstrijden van die hij moest voorspellen juist bleek achteraf. De finale van het WK ging tussen Nederland en Spanje. Spanje won deze finale met 0-1. Paul koos zoals je ziet op de onderstaande foto voor het Spaanse doosje.



Mens en zingeving: Gelukkige jongeren


Iets meer dan de helft (54 procent) van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar beschouwt zichzelf als gelukkig. Eén op de zeven voelt zich ongelukkig. Toch blijken Belgische 'Millennials' minder tevreden dan hun leeftijdgenoten in Nederland, waar ruim 65 procent zegt gelukkig te zijn.


Ik ben een gelukkig persoon als je tevreden bent met jezelf en gelukkig probeert te leven met de medemensen om je heen kan je allen gelukkig proberen te leven en heb je zin om gelukkig te leven.


Mens en Zingeving: Geluk


Geluk

Geluk
geluk is een gevoel
hopelijk snap je wat ik bedoel
geluk moet je zelf maken
maar je kunt het ook kwijt raken 
je kunt andere ook een beetje geluk toe wensen 
bevoorbeeld een complimentje naar mens 
geluk is een gevoel nu weet je vast wel wat ik bedoel

Geluk is voor iedereen anders maar komt bij veel mensen vaak op hetzelfde neer. Vaak zegt men geluk zit in gezondheid, vriendschap. En hier ga ik volledig mee akkoord ik ben gelukkig dat ik vriendschap kan schenken en terugkrijgen van mensen zodat je elkaar kan steunen als je ook eens minder geluk hebt. Geluk zit hem zeker ook in gezondheid. Door een goede gezondheid zal je misschien meer geluk hebben in een goede vriendschap. Maar ik vind dat geluk zeker ook zit in de kansen om te leven en in het leven. Bij je geboorte leef je op in een omgeving die je niet kan veranderen en als je geluk hebt is dit een veilige omgeving maar vele mensen in de wereld hebben het geluk niet en moeten leven met geweld en oorlog op straat. Geluk kan je ook niet vastnemen het is een abstract begrip. Je moet geluk hebben om geluk te hebben. Maar zelf kan je wel alles aan doen om gelukkig te leven en tevreden te zijn met de dingen die je hebt.

Mens en Zingeving: Lied God

Het is een lied over God. God is in het lied een leidende persoon een gids in het leven die je overal naartoe brengt en je de weg wijst welke richting je uit moet met je leven.

Mens en Zingeving: Big Myth

Het is een site waar je aan de hand van toffe filmpjes de ontstaansgeschiedenis van verschillende bevolkingsgroepen leert kennen bv. Inca's, Aboriginals, ... Op de site zal je onderstaand kaartje zien. Je kan de verschillende geschiedenissen ontdekken door op een rood bolletje te klikken.
www.bigmyth.com


Mens en Zingeving: Elementen van levensbeschouwing

Het is een zelfgemaakt interview met een moslim om te weten wat voor hen Levensbeschouwing is in de Islam.

Elementen van LB (volgens Islam)

Interview

Wat is de ontstaansgeschiedenis ?
Het is de laatste godsdienst die is ontstaan. Het is begonnen bij Mohammed die de laatste profeet van Allah is. Maar voor dit alles is alles ontstaan in Arabische landen waar mensen geloofden in de zon, beelden. Toen kwam Mohammed die naar Mekka trok wat voor ons de heilige stad is. Als we moeten bidden richten we ons ook naar Mekka toe. Mohammed was een voorbeeld voor de moslims. Het is allemaal begonnen toen de engel Gabriël een versie/pagina/boodschap naar Mohammed bracht die deze boodschap verder gaf. Alles is opgeschreven in de koran ons heilig boek. De koran is in Arabisch schrift en er mag geen enkele letter worden aan veranderd want 1 letter in een zin veranderen is een hele zin die veranderd en volledig anders wordt geïnterpreteerd dus laat iedereen staan wat eer in de koran staat. Je kan het vergelijken met een voorbeeld Je hebt een piramide die bestaat uit verschillende stenen en als je 1 steen wegneemt van de piramide is de volledige constructie veranderd. We volgen 2 duidelijk regels:

1)      De koran die het boek van Allah is en we moeten eerst geloven in de koran.
2)      Mohammed is de laatste profeet van Allah.
Als we met een probleem zitten of niet weten wat te doen kijken we eerst in de koran wat die erover staat geschreven. Staat er niets van in de koran kijken we hoe Mohammed het zou doen of deed. Bv over het bidden we bidden 5 x per dag. In de koran staat geschreven dat we moeten bidden voor Allah maar niet specifiek hoe en hoeveel keer. Daardoor keken we naar Mohammed en leerden we van hem hoe we dit moesten doen.

Wat is dan een duidelijke regel in de Islam, wat zijn de waarden?
Ik zal enkele voorbeelden geven:
-          Als je iemand dood -> dood je als het ware de wereld.
-          Als je een leven red -> red je als het ware de wereld.
-          Als gelover moet je met respect en tolerantie leven voor anderen.
Uiteindelijk moet je een goed mens zijn, niet liegen, werken om je leven te beschermen en werken voor zichzelf is werken voor Allah.
Mohammed gaf ook een duidelijk voorbeeld: Als iemand op je ene kant van je kaak slaat moet je de andere kant ook aanbieden.
-       Als je rijk bent help dan de andere mensen. Bv: Als je buur met honger gaat slapen en jij voldaan bent moet je hem helpen, zaken aanbieden anders ben je geen goed mens.


In het Christendom geven we zin aan hoogtes en laagtes (bv. leven na dood   -> bloemen op het graf en op Allerheiligen naar het kerkhof) hoe zit dat in de Islam?
Als iemand gestorven is wordt die al de eerste dag begraven. We moeten ook naar de moskee om samen met de Iman te bidden We gaan dan ook niet achteraf op koffie of theetafel op restaurant of niet gaan eten o restaurant maar we brengen voedsel naar huis, gaan sporten …. We zien de dood als iemand iets minder goed heeft gedaan als een boete van Allah. We mogen ook geen vragen stellen naar Allah toe van waarom is hij dood en het is een goed persoon enz. want iedereen komt van Allah en als hij dood is zegt Allah zijn tijd is gekomen. 40 dagen later komt de familie samen met vrienden, buren … om te eten en te bidden voor Allah. Op de ramadan en het offerfeest moet men met de familie naar het graf om dat te bezoeken en daar moeten we ook bidden voor Allah

Mens en zingeving: Stef Bos

Stef Bos- Wat het ook is
http://www.youtube.com/watch?v=oWkTjDD6kTs
Het is een lied van Stef Bos. Zijn lied gaat eigenlijk over het onverklaarbare dat er iets is wat je niet kunt vastnemen en het kan voor iedereen anders zijn, ander belangrijke aspecten in hebben. Voor iedereen is liefde, God, Geluk anders.

Mens en zingeving: PKG schaal

PKG schaal (Post-Kritische Geloofsschaal)

Orthodoxy: Letterlijk geloof -> Gezag van de kerk die belangrijk is. Letterlijk interpreteren van 'De Bijbel'.
Externe kritiek: Niet wetenschappelijk bewezen dus niet geloven. Atheïsme: er is geen god. Het risico hierbij is dat men fundamentalistisch is.
Relativisme: Symbolisch geloof, geen god. Geen uitgesproken positieve of negatieve gevoelens over godsdienst. bv: Ik wil weten of het waar is maar ik ben het niet zeker.
Post-kritisch geloof: Geloven is een zoektocht: positief omgaan met geloofsonzekerheden.

Geloof per leeftijd:
1990-1999

In totaal hebben 29858 mensen geboren tussen 1990 en 1999 meegedaan.

1960-1969
In totaal hebben 1183 mensen geboren tussen 1960 en 1969 meegedaan.
 

1940 - 1949
In totaal hebben 148 mensen geboren tussen 1940 en 1949 meegedaan.









1910-1919
In totaal hebben 11 mensen geboren tussen 1910 en 1919 meegedaan.