maandag 24 december 2012

Mens en medemens: Huiswerk

Op de site
http://www.lerarenforum.be/forum/viewtopic.php?t=2945&postdays=0&postorder=asc&start=15
Werd een vraag gesteld. Verschillende leerkrachten geven hun mening over de vraagstelling.

Hoe zou jij reageren en handelen als een leerling zijn taak niet gemaakt heeft?
De ene leerkracht gaat belonen als het voor tijd wordt ingediend. De anders straft ondmiddelijk met een 0 door niet indienen, ... Waar ik me weet in te vinden is volgende reactie:


Een leerling 0 geven voor het te laat indienen van een taak, vind ik er echt over! 
1. Belonen werkt veel sterker dan straffen: waarom wordt het systeem niet herleid naar +1 punt voor het "op tijd" indienen (of zoals hier al werd voorgesteld: bij te vroeg indienen) 
2. Als je dan toch wil bestraffen, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld over te gaan naar -2 ptn voor het te laat indienen. Op die manier is er een sanctie, maar is deze niet zo drastisch... 
Tenslotte, als leerkrachten iets vergeten krijgen ze hoogstwaarschijnlijk een opmerking, maar worden ze op het einde van de maand toch ook uitbetaald, niet? 
3. Leerlingen die een taak niet tijdig indienen, hebben dit niet altijd moedwillig voorzien! Ook zij hebben een leven buiten schooltijd en ze krijgen, niet te vergeten, allerlei taken voor allerlei vakken (zoals hier al werd gezegd) en vaak kunnen ze de volgende dag van elke leerkracht een onverwachte overhoring krijgen! Een misrekening of onvoorziene omstandigheden zijn ook in hun leven niet uitgesloten. Een tweede kans lijkt niet zo onoverkomelijk. 
4. Een leerling die voortdurend taken te laat indient, kan persoonlijk aangesproken worden. Manieren genoeg om aan motivatie te werken... 

Ik vind het persoonlijk best om te belonen aan leerlingen die vroeger indienen en als het dan te laat is kan je een -1 of -2 aftrekken maar resoluut 0 geven vind ik er over. Wel is het een tip voor de leerling om tijdig aan het werk te beginnen want uitstellen levert niets op. In het begin stel je uit en is het leuker andere dingen te doen maar voor je het weet zit je tot over je oren in het werk. En weet je niet meer waar te beginnen.

1 opmerking:

  1. Hoe hoger je komt in school , hoe erger ze worden. Hetzelfde met die grote taken of jaartaken 1 dag boven je deadline omwille van problemen met computer ofzo heb je onmiddelijk minder punten. ze zouden beter dan punten meer geven als je wel op tijd bent :)

    BeantwoordenVerwijderen