zondag 23 december 2012

Mens en Zingeving: Elementen van levensbeschouwing

Het is een zelfgemaakt interview met een moslim om te weten wat voor hen Levensbeschouwing is in de Islam.

Elementen van LB (volgens Islam)

Interview

Wat is de ontstaansgeschiedenis ?
Het is de laatste godsdienst die is ontstaan. Het is begonnen bij Mohammed die de laatste profeet van Allah is. Maar voor dit alles is alles ontstaan in Arabische landen waar mensen geloofden in de zon, beelden. Toen kwam Mohammed die naar Mekka trok wat voor ons de heilige stad is. Als we moeten bidden richten we ons ook naar Mekka toe. Mohammed was een voorbeeld voor de moslims. Het is allemaal begonnen toen de engel Gabriël een versie/pagina/boodschap naar Mohammed bracht die deze boodschap verder gaf. Alles is opgeschreven in de koran ons heilig boek. De koran is in Arabisch schrift en er mag geen enkele letter worden aan veranderd want 1 letter in een zin veranderen is een hele zin die veranderd en volledig anders wordt geïnterpreteerd dus laat iedereen staan wat eer in de koran staat. Je kan het vergelijken met een voorbeeld Je hebt een piramide die bestaat uit verschillende stenen en als je 1 steen wegneemt van de piramide is de volledige constructie veranderd. We volgen 2 duidelijk regels:

1)      De koran die het boek van Allah is en we moeten eerst geloven in de koran.
2)      Mohammed is de laatste profeet van Allah.
Als we met een probleem zitten of niet weten wat te doen kijken we eerst in de koran wat die erover staat geschreven. Staat er niets van in de koran kijken we hoe Mohammed het zou doen of deed. Bv over het bidden we bidden 5 x per dag. In de koran staat geschreven dat we moeten bidden voor Allah maar niet specifiek hoe en hoeveel keer. Daardoor keken we naar Mohammed en leerden we van hem hoe we dit moesten doen.

Wat is dan een duidelijke regel in de Islam, wat zijn de waarden?
Ik zal enkele voorbeelden geven:
-          Als je iemand dood -> dood je als het ware de wereld.
-          Als je een leven red -> red je als het ware de wereld.
-          Als gelover moet je met respect en tolerantie leven voor anderen.
Uiteindelijk moet je een goed mens zijn, niet liegen, werken om je leven te beschermen en werken voor zichzelf is werken voor Allah.
Mohammed gaf ook een duidelijk voorbeeld: Als iemand op je ene kant van je kaak slaat moet je de andere kant ook aanbieden.
-       Als je rijk bent help dan de andere mensen. Bv: Als je buur met honger gaat slapen en jij voldaan bent moet je hem helpen, zaken aanbieden anders ben je geen goed mens.


In het Christendom geven we zin aan hoogtes en laagtes (bv. leven na dood   -> bloemen op het graf en op Allerheiligen naar het kerkhof) hoe zit dat in de Islam?
Als iemand gestorven is wordt die al de eerste dag begraven. We moeten ook naar de moskee om samen met de Iman te bidden We gaan dan ook niet achteraf op koffie of theetafel op restaurant of niet gaan eten o restaurant maar we brengen voedsel naar huis, gaan sporten …. We zien de dood als iemand iets minder goed heeft gedaan als een boete van Allah. We mogen ook geen vragen stellen naar Allah toe van waarom is hij dood en het is een goed persoon enz. want iedereen komt van Allah en als hij dood is zegt Allah zijn tijd is gekomen. 40 dagen later komt de familie samen met vrienden, buren … om te eten en te bidden voor Allah. Op de ramadan en het offerfeest moet men met de familie naar het graf om dat te bezoeken en daar moeten we ook bidden voor Allah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten