vrijdag 28 december 2012

Mens en natuur: 2012


21 december 2012 is een datum die voor een grote groep doemdenkers met hoofdletters in de agenda genoteerd staat. Op die datum eindigt namelijk de kalender van de Maya’s en dat zal, volgens de volgelingen van deze theorie, het einde van de wereld inluiden. Roland Emmerich en scenarioschrijver Harold Kloser namen dit als uitgangspunt voor een film met een grote ensemblecast, maar met slechts één hoofdrolspeler: de special effects.

Het verhaal van de film, of wat er voor door moet gaan, draait grotendeels om twee mannen. Ten eerste is daar Jackson Curtis (de perfect gecaste antiheld John Cusack), mislukt schrijver, gescheiden van zijn vrouw, die zijn gezin letterlijk en figuurlijk van de ondergang probeert te redden. Daarnaast is er Adrian Helmsley (de als altijd inspirerende Chiwetel Ejiofor), idealistische wetenschapper en adviseur van de president die als eerste ontdekt dat er iets gruwelijks misgaat met de aarde en dat koste wat kost aan het volk duidelijk wil maken. In de loop van de film passeren ook nog allerlei andere bijfiguren de revue, zoals een vreselijk misplaatste en vervelende Russische miljardair en een hippie die deze dag natuurlijk al van verre zag aankomen (een geestige Woody Harrelson).

Maar de echte hoofdrol is dus weggelegd voor de special effects. En die zijn indrukwekkend. Emmerich mag zich met een budget van om en nabij de 200 miljoen dollar volledig uitleven en dat is een kans die hij niet aan zich voorbij laat gaan. De Sixtijnse Kapel, het Jezusbeeld op de Corcovado in Rio de Janeiro en het Witte Huis gaan pontificaal tegen de vlakte, en de tsunami’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet op twee handen te tellen. Het maakt van 2012 een film die bij uitstek in de bioscoop tot zijn recht komt en ook daar gezien dient te worden.


Vele mensen geloofden dankzij de film dat het echt zou gebeuren the doomsday en er zijn er zelfs die naar frankrijk enzo trokken dat ze dachten daat te overleven, de berg zou opengaan met een ruimteschip en dat die zouden gered zijn. Ik vind het enorm belachelijk dat mensen hier in geloofden (the believers) er komt ooit wel eens een einde aan de wereld maar niets was bewezen dat dit ging gebeuren op 21 dec om 21u ... Je kan onmogelijk schatten wanneer dit precies gebeurd en kijk nu die mensen die miljoenen hebben uitgegeven aan een veilige plek zitten daar nu. 

http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1542713/2012/12/12/Het-bergdorp-dat-tegen-wil-en-dank-gedoemd-is-om-de-Acopalyps-te-overleven.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten