donderdag 27 december 2012

Mens en natuur: Opwarming van de aarde


De uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), methaan, methaan (CH4) en lachgas (N2O) is enorm toegenomen door de verbranding van fossiele brandstoffen en de intensieve landbouw en veeteelt. De toegenomen concentratie van deze gassen in de atmosfeer versterken het broeikaseffect, waardoor de aarde opwarmt.
Sinds de industriële revolutie is de gemiddelde temperatuur op aarde gestegen met 0,76°C en de opwarming zal zich in de 21ste eeuw versneld doorzetten. De verwachte temperatuurstijging ligt tussen 1,8°C en 4°C tegen 2100 (in vergelijking met de periode 1980-1999). Dat lijkt misschien niet veel, en voor sommigen kunnen dit zelfs aangename vooruitzichten lijken (een mediteraan klimaat aan de Belgische kust klinkt aanlokkelijk), maar de opwarming van de aarde heeft enorme gevolgen voor de mens en het milieu overal ter wereld.

Hieronder zijn 10 tips te vinden hoe je zelf aan een beter milieu kan werken tegen de opwarming van de aarde. Hoe hoger de temperatuurstijging zal zijn, hoe groter ook de risico’s die dit met zich mee zal brengen voor de mens en het milieu. Als we de gevaarlijkste en onomkeerbare effecten van de opwarming willen vermijden, moet de gemiddelde opwarming beperkt worden tot 2°C.

  1. Isoleer uw woning
  2. Zet de verwarming 's nachts uit
  3. Kies een douche boven een bad
  4. Kies voor verse producten
  5. Eet minder vlees
  6. Doof de lichten als je de kamer verlaat
  7. Ga te voet of gebruik de fiets voor kleine verplaatsing
  8. Koop zuinige elektrische toestellen
  9. Koop energiezuinige verlichting
  10. Kies een zuinige wagen

Voor meer informatie omtrent de tips klik hier.

1 opmerking:

  1. cool nu moeten andere gezinnen en families dit ook nog doen.

    BeantwoordenVerwijderen